images-14

Saya ambil kesempatan untuk update blog saya kali ini tentang salah satu Penyakit Kritikal yang amat popular dikalangan orang Asia, Kisah kali ini adalah tentang Kanser ‘Multiple Myeloma’ kerana saya mendapat perkhabaran dari seorang sahabat dan juga Client saya yang beliau menghidap ‘Multiple Myeloma’….Moga beliau mendapat kesihatan yang baik..

images-12
‘ Multiple Myeloma ‘ adalah kanser yang dibentuk oleh sel plasma malignan. Sel-sel plasma biasa terdapat dalam sum-sum tulang dan merupakan sebahagian penting dalam sistem imun.

fig_02Sistem imun terdiri daripada beberapa jenis sel yang bekerja bersama-sama untuk melawan jangkitan dan penyakit-penyakit lain. Limfosit (sel-sel limfa) adalah jenis sel utama sistem imun.Jenis-jenis utama limfosit ialah sel-sel T dan sel B.

Apabila sel-sel B bertindak balas terhadap jangkitan, mereka matang dan berubah menjadi sel-sel plasma. Sel plasma membuat antibodi (juga dipanggil imunoglobulin) yang membantu serangan badan dan membunuh kuman. Limfosit dalam banyak bahagian-bahagian badan, seperti nodus limfa, sumsum tulang, usus, dan saluran darah. Sel plasma, bagaimanapun,terutamanya yang terdapat dalam sum-sum tulang. Sum-sum tulang adalah tisu lembut di dalam beberapa tulang berongga. Selain sel plasma, sum-sum tulang normal mempunyai sel-sel yangmembuat sel-sel darah yang berbeza normal.

Apabila sel-sel plasma menjadi kanser dan tumbuh di luar kawalan, mereka boleh menghasilkan tumor yang dipanggil plasmacytoma a. Ini tumor biasanya berkembang di dalam tulang, tetapi mereka juga jarang ditemui dalam tisu lain. Jika seseorang hanya mempunyai tumor sel plasma tunggal, penyakit ini dipanggil plasmacytoma terpencil (atau bersendirian). Jika seseorangmempunyai lebih daripada satu plasmacytoma, mereka mempunyai ‘ Multiple Myeloma ‘.

images-13

‘ Multiple Myeloma ‘ terdiri daripada beberapa ciri-ciri, termasuk:

  • Jumlah darah rendah

Dalam ‘ Multiple Myeloma ‘, yang penumbuhan yg terlalu cepat daripada sel-sel plasma dalam sum-sum tulang mampu penuhkan daripada sel-sel darah-membentuk biasa, yang membawa kepada jumlah darah yang rendah. Ini boleh menyebabkan anemia – kekurangan sel darah merah. Orang yang mempunyai anemia menjadi pucat, lemah, dan letih. ‘ Multiple Myeloma ‘juga boleh menyebabkan tahap platelet dalam darah menjadi rendah (dipanggil thrombocytopenia). Ini boleh membawa kepada pendarahan meningkat dan lebam. Satu lagi keadaan yang boleh berkembang adalah leukopenia – kekurangan normal sel-sel darah putih. Ini boleh membawa kepada masalah melawan jangkitan.

  • Masalah Tulang dan kalsium

04Sel myeloma juga mengganggu sel-sel yang membantu mengekalkan tulang yang kuat. Tulang sentiasa menjadi dibuat semula untuk memastikan mereka kuat. Dua jenis utama sel-sel tulang biasanya bekerja bersama untuk memastikan tulang yang sihat dan kuat. Sel-sel yang meletakkan tulang baru dipanggil osteoblas. Sel-sel yang memecahkan tulang lama dipanggil osteoklas. Sel myeloma membuat bahan yang menceritakan osteoklas untuk mempercepatkan melarutkan tulang. Sejak osteoblas tidak mendapat isyarat untuk meletakkan tulang baru, tulang lama dipecahkan tanpa tulang baru untuk menggantikannya. Ini menjadikan tulang lemah dan mereka mudah patah. Tulang patah adalah satu masalah yang besar pada orang dengan myeloma.Peningkatan dalam tulang pecah ke bawah juga boleh meningkatkan tahap kalsium dalam darah.

  • Jangkitan

MyelomaSel-sel plasma abnormal tidak melindungi tubuh daripada jangkitan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sel-sel plasma biasa menghasilkan antibodi yang menyerang kuman. Sebagai contoh, jika anda dibangunkan radang paru-paru, sel-sel plasma yang normal akan menghasilkan antibodi bertujuan bakteria tertentu yang menyebabkan penyakit itu. Ini membantu serangan antibodi badan dan membunuh bakteria. Dalam ‘ Multiple Myeloma ‘, sel-sel myeloma besar mendakap daripada sel-sel plasma yang normal, supaya antibodi untuk melawan jangkitan yang tidak boleh dibuat. Antibodi dibuat oleh sel-sel myeloma tidak membantu melawan jangkitan. Ini kerana sel-sel myeloma hanya banyak salinan sel plasma yang sama – semua membuat salinan tepat (ataumonoklonal) antibodi yang sama.

  • Masalah buah pinggang

Antibodi yang dibuat oleh sel-sel myeloma boleh merosakkan buah pinggang. Ini boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang dan juga kegagalan buah pinggang.
gammopathy monoklonal

Mempunyai banyak salinan antibodi yang sama dikenali sebagai gammopathy monoklonal. Keadaan ini boleh didapati dengan ujian darah. Walaupun orang-orang dengan ‘ Multiple Myeloma ‘ mempunyai gammopathy monoklonal, tidak semua orang dengan gammopathy monoklonal mempunyai ‘ Multiple Myeloma ‘. Ia juga boleh berlaku dalam penyakit-penyakit lain, sepertiWaldenstrom macroglobulinemia dan beberapa limfoma. Ia juga boleh berlaku dalam gangguan yang dikenali sebagai gammopathy monoklonal penting yang belum ditentukan (MGUS), yangtidak menyebabkan masalah seperti multiple myeloma tidak. Walau bagaimanapun, sesetengah orang dengan MGUS akhirnya akan pergi untuk membangunkan ‘ Multiple Myeloma ” Multiple Myeloma ‘ ataupenyakit-penyakit lain.

  • ‘Light Chain amyloidosis’

Antibodi terdiri daripada rantaian protein bergabung bersama – 2 rantai cahaya pendek dan 2 rantai berat lagi. Dalam rantaian cahaya amyloidosis, sel-sel plasma abnormal membuat terlalu banyak rantai cahaya. Ini rantai cahaya boleh mendepositkan dalam tisu, di mana mereka membina. Pengumpulan rantai cahaya boleh membawa kepada protein yang tidak normal dalam tisudikenali sebagai amiloid. Pembentukan amiloid dalam organ-organ tertentu boleh menyebabkan mereka untuk membesarkan dan tidak berfungsi dengan baik. Sebagai contoh, apabila amiloidterkumpul di jantung, ia boleh menyebabkan denyutan jantung tidak teratur dan menyebabkan jantung untuk membesarkan dan mendapatkan lebih lemah. Hati yang lemah boleh menyebabkankeadaan yang dipanggil kegagalan jantung kongestif, dengan gejala seperti sesak nafas dan bengkak di kaki. Amiloid dalam buah pinggang boleh menyebabkan mereka untuk bekerja dengan baik. Ini tidak boleh menyebabkan gejala awal, tetapi fungsi buah pinggang yang miskin boleh didapati di ujian darah. Jika ia menjadi lebih teruk, amiloid dalam buah pinggang yang bolehmenyebabkan kegagalan buah pinggang. Lihat bahagian “Tanda-tanda dan gejala-gejala ‘ Multiple Myeloma ‘ untuk maklumat lanjut mengenai tanda-tanda dan gejala rantai cahaya amyloidosis.

Nama-nama lain bagi rantaian cahaya amyloidosis termasuk AL dan amyloidosis utama. Ini kadang-kadang dianggap sebagai penyakit yang berasingan dari ‘ Multiple Myeloma ‘, tetapi keranarawatan sering kali sama dengan myeloma, kita akan membincangkannya di dalam dokumen ini.

Light rantaian amyloidosis hanya salah satu penyakit di mana amiloid membina up dan menyebabkan masalah. Amyloidosis juga boleh disebabkan oleh (turun-temurun) penyakit genetikdipanggil amyloidosis kekeluargaan. (Kronik) jangkitan lama dan / atau keradangan juga boleh menyebabkan amyloidosis. Ini dikenali sebagai amyloidosis menengah atau AA. Dokumen initidak bercakap mengenai jenis lain amyloidosis.

  • ‘ Monoclonal gammopathy of undetermined significance ‘

Dalam ‘ Monoclonal gammopathy of undetermined significance ‘(MGUS), sel-sel plasma abnormal menghasilkan banyak salinan antibodi yang sama (a protein antibodi monoklonal). Walau bagaimanapun, sel-sel plasma tidak membentuk tumor atau jisim sebenar dan tidak menyebabkan apa-apa masalah lain dilihat dalam’ Multiple Myeloma ‘. MGUS biasanya tidak memberi kesan kepada kesihatan seseorang. Khususnya, ia tidak menyebabkan tulang lemah, tahap kalsium yang tinggi, masalah buah pinggang, atau jumlah darah rendah. Ia paling kerap ditemui apabila ujian darah rutin mendapati tahap yang tinggi protein dalam darah dan ujian lanjut menunjukkan protein yang merupakan antibodi monoklonal. Dalam MGUS, bilangan sel plasma yangmeningkat, tetapi mereka masih membuat kurang daripada 10% daripada sel-sel dalam sum-sum tulang.

slide14Sesetengah orang yang MGUS akhirnya akan membangunkan ‘ Multiple Myeloma ‘, limfoma, atau amyloidosis. Setiap tahun, kira-kira 1% daripada orang-orang yang MGUS membangunkansalah satu daripada penyakit-penyakit ini. Risiko adalah lebih tinggi pada orang yang tahap protein adalah sangat tinggi. Pesakit dengan MGUS tidak memerlukan rawatan, tetapi merekamenonton rapat untuk melihat jika mereka mendapat satu penyakit yang tidak perlu dirawat, seperti multiple myeloma.

Baru-baru ini, para saintis telah mengkaji gen sel plasma dalam pesakit dengan MGUS. Mereka mendapati bahawa genetik sel-sel plasma menyerupai sel plasma myeloma lebih daripada iamenyerupai sel plasma biasa. Ini menunjukkan bahawa sel-sel ini adalah benar-benar ganas, bukan sahaja lambat berkembang. Kerana orang dengan MGUS umumnya warga tua, mereka tidakboleh hidup cukup lama untuk berubah menjadi myeloma.

  • Solitary plasmacytomas

Ini adalah satu lagi jenis pertumbuhan sel plasma abnormal. Daripada banyak tumor di lokasi yang berbeza seperti dalam ‘ Multiple Myeloma ‘, hanya ada satu tumor, dengan itu nama Solitary plasmacytomas.

Selalunya, yang Solitary plasmacytomas membangun dalam tulang, di mana ia boleh dipanggil plasmacytoma terpencil tulang. Apabila plasmacytoma yang bermula dalam tisu lain (seperti paru-paru atau organ-organ lain), ia dipanggil plasmacytoma extramedullary. Solitary plasmacytoma paling sering dirawat dengan terapi radiasi. Kadang-kadang pembedahan boleh digunakan untuk plasmacytoma extramedullary tunggal. Selagi tiada plasmacytomas lain terdapat di kemudian hari, berlainan pesakit biasanya cemerlang. Walau bagaimanapun, kerana ramai orang dengan Solitary plasmacytomas akan membangunkan ‘ Multiple Myeloma ‘, orang-orang ini melihat dengan teliti bagi tanda-tanda penyakit ini.

*Jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang Polisi Takaful perlindungan keluarga anda, sila hubungi saya*

Klik gambar dibawah untuk dapatkan Quotation :

More from my site